Головна | Мій профіль | Вихід
| Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Смотри сайты - получай ДЕНЬГИ!             Освітній портал


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Грудень » 16 » «Ой на Андрія дівчата гадали»
19:27
«Ой на Андрія дівчата гадали»

«Ой на Андрія дівчата гадали»

З давніх-давен Україна славилася звичаєм ворожіння в ніч на Андрія. Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії, на жаль, трохи призабутий сьогодні. 11 грудня учні 8 класу під керівництвом вихователів Комарницької В. Ю. та Курах Г. М. спробували повернути йому життя. І ожила на сцені актового залу одна із забутих сторінок молодості наших матерів і бабусь.

Весела молодь на вечорниці зібралася у хаті славних господарів – Миколи ( Курах Ілля) та Мотрі (Сличко Вікторія).  Мотря та її дочка Уляна
( Кондрич Марія) дуже привітно та гостинно приймали у себе дівчат і хлопців. Дівчата жартували, обмінювалися враженнями про парубків. Ну і, звичайно ж,  які вечорниці без веселого танцю та чудових народних пісень.

Та справжні веселощі почалися тоді, коли на вечорниці завітали хлопці. Жваві, веселі парубки принесли дівчатам гостинці та привели із собою музик. Всі разом вони почали ворожити, щоб дізнатися про свою майбутню долю: дівчата складали чоботи до порога, кидали їх за тин, ліпили вареники, а хлопці діставали ротом перстень із макітри.

Не обійшлися вечорниці і без сільських цікавих кум, які всім присутнім у залі розповіли про останні новини у селі, а під кінець ще і побилися на очах у глядачів.

Без сумніву,  вечорниці вдалися на славу. Всі учасники свята  та його організатори  щиро дякують за підтримку музкерівнику Малюті С. І., Якимчук Л. В., Балецькій Т. Ф. та дирекції школи-інтернату.

На Україні побутувало дуже багато найрізноманітніших ворожінь. Ми знаємо лише маленьку часточку ритуалів та обрядів  Андріївських вечорниць  наших предків. Проте і досі Андріївські вечорниці - це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а і старше покоління. Це збитки, жарти, пустощі, здебільшого хлопців, які дозволяються тільки в Андріївську ніч.

 

 

Переглядів: 875 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Наше опитування:
Оцініть наш сайт

Всього відповідей: 200
Школа-інтернат© 2024